Minulla on tapana silloin tällöin kokeilla onneani tekemällä lottorivi. Viimeksi olen lottorivin täyttänyt kaksi ja puoli vuotta sitten, kunnes viime viikolla täytin taas uuden rivin, uusilla numeroilla ja sijoitin 4 000 000 voittosumman voittaakseni 0,70 euroa. Aika houkuttelevaa, miten pienellä sijoituksella voi voittaa loppuikäkseen taloudellisesti turvatun elämän.

Lupasin kyllä vanhemmilleni puolet voittosummasta, jos onni osuisi kohdalle. Sillä rahalla isä pääsisi Itävaltaan katsomaan jalkapallon euroopanmestaruuskisoja ja äiti pääsisi katselemaan nähtävyyksiä huippuluokan jalkapallon lisäksi. Luulen, että 2 000 000:sta riittäisi vähän muuhunkin, mutta Itävalta oli isän mielessä päälimmäisenä. Lohkaisisin voittosummasta osan myös pikkusisarelleni, vaikka ärsyttävä tapaus onkin. Hän on todennäköisesti lähdössä syksyllä opiskelemaan, joten raha tulisi tarpeeseen hänelläkin.

Loput 4 000 000 eurosta pitäisin itse. Sijoittaisin todennäköisesti ensimmäisenä asuntoon. Todennäköisesti etsisin myös hyväntekeväisyysjärjestön, jonka kautta voisin lahjoittaa rahaa esimerkiksi Afrikkalaisten tyttöjen koulutukseen. Ystävättäreni pyysi minua mukaansa Espanjaan, kun olemme saaneet säästettyä tarpeeksi rahaa kahden viikon matkaa varten. Saattaisi olla, että voittorahoilla veisin hänet Espanjaan, koska hän on sen matkan ansainnut jo pelkästään sillä, että jaksaa minua ja marmatuksiani. Luulen kyllä, että hän ei suostuisi ottamaan sellaista summaa vastaan, jonka matka nielaisisi :)

Loppu summan tallettaisin pankkitilille kasvamaan korkoa, koska elämää on vielä opiskelun jälkeenkin. Todellisuudessa en pysty edes käsittämään, miten suuri summa    4 000 000 euroa (n. 24 000 000 markkaa) edes on. Mitä kaikkea tuolla rahalla voisi edes tehdä?

Saisiko sillä ostettua ne seitsemän oikein, jotka tarvitaan onnelliseen elämään? Mietiskelin tuossa nimittäisin mitkä seikat sijoittaisin elämäni lottoriviin. 

Ensimmäisenä minun listassani olisivat ystävät. Ystävät on elämän suola ja tuki pilari, joka pitää pystyssä pahemmassakin myrkyssä. Ensimmäinen onnen avain ovat siis ystävät, jotka jakavat onnen kanssani.

Toisena listallani on koti. Turvapaikka, jonka seinien sisään pääsee pakenemaan ahdistavaa maailmaa ainakin hetkeksi, kunnes asiat on lopulta kohdattava. Koti on hengähdys paikka. Koti ei kuitenkaan vielä tee seinät ympärillä ja katto pään päällä. Kodin tekee ihmiset, jotka voi kutsua kylään, kodin tunnelma on tärkeä, jotta todella tuntisi olevansa turvassa ja kodin pitäisi olla paras paikka maailmassa.

Kolmantena listassani on ammatti. Ammattia varten tarvitaan koulutus ja mielenkiintoa ammattia kohtaan. Haluaisin todella tietää kuka on valinnut ammatin täysin sen perusteella, miten paljon rahaa ropsahtaa tilille kuukaudessa. Heitäkin varmasti löytyy, mutta kuinka paljon? On myös niitä, jotka ajautuneet työhönsä jostain syystä, mutta voiko olla onnellinen, jos tekee työtä, jossa ei näe mitään pointtia. Jos työstään ei kertakaikkiaan löydä yhtään sellaista asiaa, jonka takia työ olisi tarpeellista?

Elämäntavat ja parisuhde juolahtivat mieleeni neljäntenä. Nämä asiat listallani eivät siis välttämättä ole tärkeysjärjestyksessä. Elämäntapojen kautta mukaan tulee terveys, itsekunnioitus ja itsetuntemus. Ihmisen täytyy pitää huolta itsestään, jotta olisi onnellinen. Mietitäänpä, jos ihmisellä olisi kaikki mitä maailmassa voi omakseen saada, mutta esimerkiksi sairauden takia ei voisi nauttia niistä lukuisista asioista, jotka on ympärilleen haalinut. Luulen, että tällaisessa tilanteessa ihminen olisi valmis luopumaan kaikesta omaisuudestaan, jotta saisi terveytensä takaisin.

Parisuhteen mukana kuvioon tulee perhe. Tässä kohtaa yhteenkuuluvuuden tunne on yksi niistä tekijöistä, mikä mielestäni pitää ihmisen koossa. Yhteenkuuluvuus kuuluu myös ystävyyteen, mutta parisuhteessa se voi olla syvempää. Perheellä tarkoitan kaikkia perheeseen kuuluvia henkilöitä, sekä omia, että kumppanin vanhempia, sisaruksia, serkkuja ja kummin kissan kaimoja, sekä omaa perhettä kuuluipa siihen sitten neljä lasta tai koiranpentu. 

Seuraavaksi mieleeni tuli talous. Raha on kuitenkin se millä tässä maailmassa on merkitystä. Surullista, miten paljon raha vaikuttaa kaikkeen - ystävyyteen, parisuhteisiin, ammattiin, elämäntapoihin ja kotiinkin. Kaikki siis tuntuu johtavan rahaan. Tässä kohti tarkoitan taloudella sitä, että voi elää haluamansa elintason mukaisesti. Minä haluaisin että rahaa olisi sen verran, että pärjää, mutta josta liikenee silloin tällöin ulkomaan matkaan, tai uuteen sohvaan. Rahan eteen pitää mielestäni tehdä myös töitä. Jos kaikki tulee tuosta vain tyhjästä, voiko rahan arvon silloin todella ymmärtää?

Sitten tuleekin seitsämäntenä vapaa-aika. Luulen, että ihminen tarvitsee jotain tekemistä työn ja perheen lisäksi. Oli kyseessä sitten kuntosali, miniatyyrit, lenkkeily lemmikit tai vaikka karaoke ihmisen pitää päästä rentoutumaan, jonkin mieleisensä harrastuksen parissa. Vapaa-aikaan liittyy myös ne luksushetket, kuten ulkomaan matkat tai kylpyläreissut kavereiden tai rakkaan kanssa. Miksei vaellusretki Lapissa voisi olla luksusta myös?

Loppujen lopuksi olen sitä mieltä, että rahalla saa paljon, muttei niitä tärkeimpiä asioita. Jos todella voittaisin 4 000 000 euroa haluaisin jakaa sen niin, että voisin nauttia sen tuomista eduista jonkun kanssa. Koska kaikilla ei ole samanlaiset mieltymykset helpointa on jakaa raha tärkeiden ja rakkaiden ihmisten kesken, jotta jokainen voi tehdä mitä haluaa, mikä tekee onnelliseksi. Luulenkin, että jos on niin paljon rahaa, että voi saada mitä haluaa, onnelliseksi ihmisen tekee se, että voi tehdä muut onnellisiksi, eikä istua rahapinon päällä niin kuin Roope Ankka.

Tänä iltana jännätään miten minun 0,70 euron sijoitukseni käy.